به گزارش قدس آنلاین، سوزش سردل، یک مشکل دستگاه گوارشی است که موجب احساس سوزش در قفسه سینه میشود. سوزش ناشی از این مشکل که بیشتر در پشت استخوان سینه احساس میشود میتواند با علایم دیگری ماننداحساس مزه ترش در پشت گلو، احساس توده یا گرفتگی غذا در گلو، سرفه، سکسکه و صدای خشن همراه باشد.
سوزش سردل معمولا در اثر رفلاکس اسید معده ایجاد میشود. رفلاکس زمانی اتفاق میافتد که عضله حلقوی بالای معده به نام «اسفنکتر» (LES)، بیش از اندازه و در زمان نامناسب شل و ضعیف شده و به صورت کامل بسته نشود. با بروز این مشکل، محتویات معده شامل اسید و آنزیم های گوارشی، نمکهای صفراوی و غذاهای هضم نشده، میتوانند به مری برگشته و سبب ایجاد احساس سوزش در قفسه سینه شوند.
به دلیل اینکه ازوفاگوس (مری)، توانایی محافظتی در برابر اسید معده را ندارد با وارد شدن محتویات معده به داخل مری، التهاب و ایجاد حس سوزش اتفاق میافتد. در زمانهایی هم سوزش سردل ناشی از مصرف موادی است که به همین شکل سبب التهاب مری میشوند. بارداری و دارودرمانیهای ویژه و یا مصرف برخی غذاها و نوشیدنیها هم میتوانند سبب این مشکل باشند. تغییر سبک زندگی بیشتر نخستین گامی است که در پیشگیری از بروز این مشکل پیشنهاد میشود.
غذاهای پرچرب و سرخ شده، الکل، نوشابههای گازدار، میوهها و آبمیوهها و سبزیجات اسیدی، کافئین، شکلات و نعناع؛ ۸ عاملغذایی هستند که سبب ایجاد احساس سوزش سردل میشوند.
غذاهای پرچرب به ویژه غذاهای سرخ شده میتوانند با کاهش فشار در اسفنکتر پایین مری (LES) موجب برگشت اسید از معده به مری شوند. غذاهای پرچرب همچنین با کاهش سرعت تخلیه معده و افزایش فشار بر LES، موجب سوزش سردل میشوند. پیتزا، سیبزمینی سرخکرده، مرغ سرخشده، حلقههای پیاز سرخ کرده، گوشتهای پرچرب، دونات، هاتداگ و لبنیات پرچرب جزو غذاهای پرچرب هستند.
غذاهای تند بیشتر با سوزش سردل همراه هستند؛ به خصوص در افرادی که این غذاها را به صورت مکرر استفاده نمیکنند. غذاهای تند با تحریک مستقیم پوشش مری موجب سوزش میشوند. به طور مثال، چیلی جزو اصلی در غذاهای تند بوده که حاوی کپسایسین است که می تواند سبب تحریک دیواره مری شده و علایم سوزش سردل را بدتر کند.
الکل موجب شلشدن اسفنکتر تحتانی مری (LES)، افزایش اسید معده، کاهش حرکات مری و انتقال کند غذا به معده و کاهش سرعت تخلیه معده میشود. مطالعات متعددی نشان داده است کسانی که در هفته ۳ تا ۵ بار از نوشیدنیهای الکلی استفاده میکنند، خطر بیشتری برای بیماری رفلاکس گوارشی (GERD) دارند که سوزش سردل یکی از علایم آن است.
نوشابه و دیگر نوشیدنی های گازدار می توانند سبب سوزش سردل شوند. مانند الکل، این نوشیدنیها نیز میتوانند فشار اسفنکتر پایین مری (LES) را کاهش دهند. همچنین این نوشیدنیها می توانند موجب اتساع معده شوند. کاهش فشار در اسفنکتر پایین مری (LES) سبب باز شدن خودبخودی این اسفنکتر و خروج گاز میشود که میتواند همراه با سوزش سردل باشد. نوشابه های گازدار، آب گازدار، نوشیدنیهای انرژیزا جزو نوشیدنیهای گازدار هستند.
میوه ها و سبزیجات اسیدی میتوانند علایم سوزش سردل را تشدید کنند. اسیدیته این مواد غذایی مری را تحریک و آن را حساستر میکند. غذاها و میوههای اسیدی شامل گوجهفرنگی، آب گوجه فرنگی و غذاهای برپایه گوجه فرنگی مانند کنسرو گوجه فرنگی و سس کچاپ، آناناس، سیر و پیاز هستند.
مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه و چای نیز میتواند موجب سوزش سردل شود. کافئین زیاد میتواند سبب کاهش فشار اسفنکتر پایین مری (LES) شود. قهوه، چای، نوشیدنیهای ورزشی یا انرژیزا جزو نوشیدنیهای کافئیندار رایج هستند.
شکلات حاوی کاکائو و کافئین بوده و میتواند موجب سوزش سردل شود. شکلات نیز میتواند سبب کاهش فشار در اسفنکتر پایین مری (LES)، و در نتیجه تماس مری با محتویات اسیدی معده شود. در برخی موارد از نعناع برای ناراحتی های معده استفاده میشود؛ اما در تعدادی از افراد میتواند با کاهش فشار در اسفنکتر پایین مری (LES) موجب سوزش سردل شود.
سوزش سردل بیشتر پس از خوردن غذا یا در شب اتفاق میافتد. تغییرات رژیم غذایی میتواند به جلوگیری از سوزش سردل کمک کند. پرهیز از وعده غذایی سنگین، مصرف غذا حداقل ۳ ساعت پیش از خواب، استفاده از درمان دارویی، خوداری از پوشیدن لباس های تنگ و استفاده از یک رژیم غذایی سالم به جلوگیری از سوزش سردل کمک میکند.
اگر بیش از دو بار در هفته علایم سوزش سردل دارید، علایم شما بدون درمان دارویی و فقط با تغییر سبک زندگی از بین نمیرود، اگر درد در قفسه سینه شما تشدید شد و با علایم دیگری مانند درد در بازو، تنفس کوتاه یا عرق سرد همراه شد، خیلی زود به پزشک مراجعه کنید، این علایم ممکن است نشانه حمله قلبی باشد.
نظر شما